INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

IS EEN TREKKER STERKER DAN EEN PAARD?


Moet je ze zien staan, zeg, die trekker en dat werkpaard. Hoe erg het paard ook zijn best doet, de trekker gaat het winnen. Hij kan het trekken veel langer volhouden. In dit verhaaltje hebben we het over trekkers en niet over tractoren. Dat doen we, omdat boeren het ook altijd over trekkers hebben.

Vroeger werkten de boeren met paarden op het land. Vaak trokken die paarden een werktuig, bijvoorbeeld een ploeg. Wanneer het werk heel zwaar was, stonden er wel vier of meer paarden tegelijk voor zo’n werktuig. Na de Tweede Wereldoorlog (dus na 1945) namen de trekkers steeds vaker de plaats in van paarden. Nu zie je nog maar zelden een paard op het land werken. Een trekker doet het werk sneller.


Machines aandrijven

Een ander groot voordeel van een trekker is dat hij allerlei machines kan aandrijven. De machine wordt dan achter de trekker gekoppeld en de motor van de trekker laat bepaalde delen van die machine bewegen. Bij een kunstmeststrooier worden door bijvoorbeeld een bewegende pijp de korrels weggeslingerd. In de grasmaaier laat de trekker de messen snel ronddraaien waardoor het gras in de wei wordt afgemaaid. Bij de machine die aardappelen rooit, rollen de knollen over draaiende rubber banden, die door de trekker in beweging worden gebracht. Bij de zodenbemester, die mest onder de grasmat laat vloeien (dat is goed voor het milieu) regelt de trekkermotor de meststroom.

Goed verzorgen

Al snel merkten de boeren dat een trekker, net als een werkpaard, goed moet worden verzorgd. Een paard moet je goed voeren en de trekker moet dieselolie (een soort benzine) en smeerolie binnen krijgen. Bij slecht weer gaat een paard op stal (om geen kou te vatten), een trekker gaat in de schuur (om niet te roesten).

Trekkerrijbewijs

Natuurlijk moet de boer bij allebei om zijn eigen veiligheid denken: een paard kan op je tenen gaan staan, bijten of een mep zijn staart verkopen en een trekker kan omvallen, bijvoorbeeld van een dijk. Voor de veiligheid van de bestuurder is daarom een cabine of een beugel over de zitplaats verplicht. Een trekkerbestuurder moet ook een trekkerrijbewijs hebben. Anders mag hij er niet mee rijden.

Hiervoor heb je gelezen dat er bij een trekker of een machine achter de trekker vaak onderdelen zijn die draaien. Er is een wet waarin staat dat deze goed afgeschermd moeten zijn. De boer let goed op dat hij niet met zijn vingers of zijn kleren tussen die onderdelen komt.

Omhoog