INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

Met plantenafval kan van alles 


De planten van de tuinder beginnen na de oogst aan een tweede leven. Ze worden verwerkt tot compost en gebruikt voor bio-energie. Maar er worden bijvoorbeeld ook gevelplaten en verpakkingsmateriaal van gemaakt. De steenwolmatten waar de planten op groeien, zijn grondstof voor bakstenen en producten van kunststof. Na de oogst blijft in de kas van de groenteteler een grote hoeveelheid bladafval, stengels en wortels achter. Een tomatenplant bijvoorbeeld kan wel tien tot twaalf meter hoog worden. Dat is dus heel wat meters afval na de oogst. De planten onderploegen, zoals andere tuinders en akkerbouwers doen met wat na de oogst op de akker achterblijft, kan de teler niet. Daar is zijn kas niet geschikt voor. Toch moeten de plantenresten uit de kas, want de teler koopt ieder jaar nieuwe, jonge planten bij een plantenvermeerderingsbedrijf. De teler laat daarom de oude planten weghalen door een gespecialiseerd bedrijf, dat er compost van maakt.  Die worden meststof voor andere planten. Ook onverkoopbare, niet meer eetbare groenten worden soms gecomposteerd. Andere worden verwerkt tot groentesappen. In groente zit van nature ook kleurstof. Daarmee kun je bijvoorbeeld kleding verven. Ook dat gebeurt. Sommige telers laten de gewasresten vergisten door een biovergistingsbedrijf. Dat maakt hieruit bio-energie. 


Karton van tomatenstengels

Bladafval en stengels van groenteplanten kun je ook verwerken tot grondstof voor de papier- en kartonindustrie. Vooral tomatenstengels zijn hiervoor zeer geschikt. De vezels van de tomatenplant zijn poreus en ruw genoeg om er verpakkingsmateriaal van te maken. Dat gebeurt in een kartonfabriek. Maar van de plantenresten van de tomatenplant kunnen bijvoorbeeld ook bordjes of schaaltjes gemaakt worden voor verpakte tomaten.Veel van dit soort toepassingen zijn nog in ontwikkeling. 


Plantenstengels voor karton en gevelplaten.


Gevelisolatie

Van de plantenstengels uit de kas worden bijvoorbeeld ook platen gemaakt om gevels van huizen te isoleren. Drie auberginetelende broers van de familie Groenewegen uit Zevenbergen zijn daarmee begonnen. Hun auberginebedrijf heet Green Brothers. De broers gebruikende vezels van de auberginestengels om er gevelbekleding van te maken voor bouwbedrijven. Behalve aubergineplanten gebruiken ze ook de stengels van tomaten-en paprikaplanten. Maar ook bijvoorbeeld bermgras, riet en rozenstengels zijn daarvoor geschikt als grondstof. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om uit bloemen bijvoorbeeld geurstoffen te winnen als grondstof voor de cosmetische en agrochemische industrie. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met de bloemen die op de bloemenveiling niet verkocht zijn. Maar dat is wellicht iets voor de toekomst. 


Bakstenen

Net als de plantenresten uit de kas krijgt ook het steenwol een herbestemming. De oude steenwolmatten worden in oktober en november na de oogst uit de kas gehaald en door een gespecialiseerd bedrijf verwerkt. De schone steenwol gaat daarna naar een steenfabriek. Die voegt het toe aan de klei en bakt van dit mengsel nieuwe stenen voor binnenmuren. Het kunststof omhulsel van de steenwol is grondstof voor allerlei nieuwe kunststof producten, zoals bloempotten. Ook met het landbouwplastic dat boeren en tuinders op hun bedrijf gebruiken, gebeurt dat. Er worden onder meer tegels voor speelplaatsen en kunststof paaltjes van gemaakt. 


Oude steenwol is grondstof voor baksteen en kunststof producten.


Hergebruikers van CO2

De teler zelf is ook een hergebruiker van andermans restproduct. Telers in Zuid-Holland bijvoorbeeld gebruiken in hun kas de overtollige CO2 (koolstofdioxide) van fabrieken in het Rotterdamse havengebied. Die wordt aangevoerd via een oude oliepijpleiding die van Rotterdam naar Amsterdam loopt, die aftakkingen heeft naar de kassen. CO2 is voeding voor de plant. Planten zetten de CO2 met behulp van zonne-energie en water ('fotosynthese' heet dat) om in voedingsstoffen (suikers). CO2 zit van nature in de lucht. Mensen en dieren ademen het uit. De CO2 komt bijvoorbeeld ook vrij bij de winning en het gebruik van aardgas en de productie van kunstmest. De teler heeft graag extra CO2 in zijn kas om de plant beter te laten groeien. Die haalt hij onder meer uit de rook van de ketel in zijn kas. En die koopt hij. Bijvoorbeeld van fabrieken voor wie CO2 'afval' is, dat anders de lucht in wordt geblazen.

Omhoog