INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

Bij een tulpenkeuring krijg je strafpunten


In de wintermaanden is het tijd voor tulpenkeurwedstrijden want dan wordt ook het Nederlandse Kampioenschappen Tulpenkeuren gehouden. Daaraan doen niet alleen bloembollentelers mee maar ook kinderen.


Het Nederlands kampioenschap Tulpenkeuren wordt meestal eind februari gehouden. De voorrondes zijn in januari en februari. Iedereen mag meedoen bij de keuring. Iedere deelnemer moet tien potten met elk twaalf bloeiende tulpenbollen beoordelen. Er is één voorbeeldpot die al van de jury punten heeft gekregen. De keuring van de tien potten wordt vergeleken met de puntenpot van de jury. Degene die (bijna) net zo goed beoordeelt als de jury is de winnaar. Die krijgt een mooie beker een taart en nog een andere mooie prijs.

Tulpen meten
Tulpenkeuren is meetwerk. Een tulpenkeurder heeft dan ook altijd een liniaal bij zich om de lengte van de steel het bloemblad en de hele tulp te meten. De keurder kijkt allereerst naar de lengte en de dikte van de bloemsteel ('de poot' wordt die genoemd). Die moet mooi recht zijn. Daarna kijkt hij naar het blad. In de bladeren mogen bijvoorbeeld geen scheuren zitten. Dat betekent dus: goed opletten want bij een tulpenkeuring krijg je strafpunten als je iets over het hoofd hebt gezien.

Mooie bloemen
Na de poot en het blad kijkt de keurder naar de kleur de vorm en de toestand van de bloem. Die mag niet beschadigd zijn. Ook mag ze niet aangetast zijn door ziekte. De bloembladeren moeten bovendien goed op elkaar aansluiten. Er mogen geen kieren tussen zitten. Om de bloem goed te kunnen beoordelen moet je dus weten hoe die eruit behoort te zien.

Kromme steel ielige bloem
Ook moet de keurder over het geheel zijn mening geven. De steel het blad en de bloem moeten in een goede verhouding staan tot elkaar. Een bloembol met een lange kromgebogen bloemsteel met grote bladeren en een ielig klein tulpenbloemetje is meestal niet mooi. De bloeiende bloembol als geheel beoordelen is het moeilijkste onderdeel van de keuring want wat de een mooi vindt vindt een ander minder mooi. Zo is er altijd wel een reden om met de jury van mening te blijven verschillen.

Omhoog