INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

Heeft een haan een piemel?

Aan de buitenkant zie je niets maar een haan heeft een piepklein piemeltje. Dat zit verstopt in een opening onder in zijn buik. Die opening waar ook de poep samen met de plas uitkomt noem je de cloaca.

Als de haan met de hen wil vrijen pakt hij eerst met zijn snavel een pluk veren achter haar kop. Zo nu kan ze tenminste niet weglopen. Dan duwt hij zijn cloaca tegen de cloaca van de hen aan. Snel drukt de haan zijn piemeltje iets naar buiten en spuit het sperma met de zaadcellen in de hen. Nu hebben de zaadcellen een lange reis door de eileider van de hen voor de boeg. De eileider is een gekronkelde buis van wel 75 centimeter lang. Onderweg gaan de meeste zaadcellen dood. Een paar redden het en klimmen bovenin de eileider op een geel balletje. Je hebt zo'n balletje vaak genoeg gezien: het eigeel of de dooier van het ei!

Het eigeel met de spermacellen gaat dan door de eileider op weg naar buiten. Onderweg wordt het netjes ingepakt. Eerst komt er eiwit omheen daarna twee vliezen en de schaal. Terwijl het ei door de eileider glijdt wordt de voorkant puntig de achterkant blijft stomp. Tenslotte drukt de hen het ei uit haar cloaca. Alles bij elkaar heeft ze er 25 uur over gedaan om het ei te maken. Bijna iedere dag komt er een nieuwe gele dooier in het begin van de eileider. Nu begrijp je waarom een hen niet meer dan één ei op een dag kan leggen.

Ieder ei is een kant en klaar huisje voor het kuiken. Onder de broedende hen of in een broedmachine eet het kuiken in dat huisje van het eigeel en het eiwit. Het diertje wordt steeds groter. De vliezen en de schaal houden ziekten buiten de deur. Na 21 dagen broeden pikt het kuiken de schaal open en krabbelt uit het ei.

Soms vallen twee balletjes eigeel tegelijk in de eileider van de hen. Ze worden samen netjes ingepakt. Zo'n ei noem je een dubbeldooier. Het is wel wat groter dan een gewoon ei. Maar er komt nooit een tweeling uit. Die bestaan niet bij kippen.

Omhoog