INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

Bloembollen in de vensterbank


Dat is nog eens een mooi gezicht: zo'n bloeiende bloembollentuintje in je klas. Leuk ook voor een leerzame les over de biologie van de bol.


Bloeiende bloembollen in de vensterbank is een rage. John Zwaan (36) uit Lisse levert jaarlijks ca. 800.000 potjes schaaltjes en bakjes met (bijna) bloeiende bloembollen aan veilingen en exportbedrijven. Ze zijn te koop in supermarkten bloemenwinkels en tuincentra.


Eigen bedrijf

Het bedrijf van John heet Livo B.V. John heeft het acht jaar geleden overgenomen van twee bloembollentelers. Hij wilde na zijn heao en na een baan als verkoper in een automatiseringsbedrijf graag voor zichzelf een bedrijf starten. In Livo kan hij zich helemaal uitleven want om bloembollen op pot te verkopen moet je veel kennis in huis hebben. Je moet weten hoe je bloembollen teelt en hoe je die het beste in bloei krijgt maar je moet ook verstand hebben van wat mensen mooi vinden. En je moet goed kunnen organiseren en in- en verkopen. Want je hebt behalve bloembollen en tuinaarde ook bakjes potjes en schalen verpakkingsmateriaal en personeel nodig. John heeft maar liefst veertig verschillende soorten bakjes potjes en schalen in allerlei maten en kleuren en met allerlei versieringen. Johns magazijn staat er vol mee. Elk jaar komen er nieuwe soorten bij. Er verdwijnen er ook weer. "Soms zie ik ergens een mooie afbeelding of een mooi motief waarvan ik denk dat consumenten dat ook mooi vinden. Daar zoek ik dan een passende pot bij en die laat ik dan in grote aantallen maken in Azië" vertelt John.


Bollen voor de gek houden

Een bloeiende bloembol heb je niet zo maar. Een tulp krokus narcis of hyacint bloeit pas na een koudeperiode. Daarom worden bloembollen vóór de winter in de tuin geplant. "Een hyacint heeft voor de bloei zo'n tien weken een temperatuur nodig van minder dan 9 graden. Een tulp afhankelijk van de soort zo'n tien tot veertien weken" aldus John. Om de bloembollen in bloei te trekken bootst hij die winterperiode na in een koelcel. Als ze daarna in een warmere ruimte komen gaan ze bloeien net als in het voorjaar buiten gebeurt. De beste bloeitemperatuur is 18-20 graden Celsius. Zo kun je ook zelf thuis of in de klas bloembollen versneld laten bloeien. Probeer het maar eens. John: "Je kunt de bollen op pot in de knop ook buiten planten. Ze bloeien dan langer omdat het daar kouder is dan binnen. Sommige soorten kunnen buiten wel twee maanden bloeien. Binnen bloeien ze twee weken." Niet elke bloembol is overigens geschikte als potbloembol. Met een tulpen die bijna een meter wordt kun je binnenshuis niet veel. "Die hoort in de tuin thuis" aldus John.


Narcissenfeest

John koopt de meeste bloembollen al in juni juli als ook collega-kwekers hun bloembollen oogsten maar ook later in het jaar doet hij dat. Voor de levering van volgend jaar heeft hij nu al afspraken lopen. John: "Je moet een beetje aanvoelen wanneer je ze moet kopen. Het hangt af van vraag en aanbod en van de soorten die je zoekt. En soms verkoop ik een soort weer door omdat de prijs is gestegen."

Het potseizoen loopt van half september tot en met Pasen. "Dat valt dit jaar erg vroeg op 23 maart. In mijn voorbereidingen moet ik daar extra rekening mee houden." Het seizoen begint bij John met het oppotten van hyacinten. Die verkoopt hij tot aan de kerst. Daarna tot half maart gemengde potten met tulpen blauwe druifjes irissen en krokussen. Tot slot volgen de geelkleurige narcissen want "Pasen is een echt narcissenfeest". Daarna is het even gedaan met de bloembollen binnen want in de tuin staan ze dan volop in bloei.

Omhoog