INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

Sommige bolgewassen bloeien 's zomers


Wie aan bloembollen denkt denkt meestal vooral aan tulpen hyacinten narcissen en krokussen. Aan voorjaar dus. Maar lang niet alle bloembollen zijn voorjaarsbloeiers. Er zijn ook talrijke soorten zomerbloeiende bloembollen. In tegenstelling tot de voorjaarsbloeiers gaan die zomerbloeiers pas na de winter de grond in. Ook deze worden in Nederland geteeld.Aziatische bloeiers
Van de zomerbloeiers is de lelie de belangrijkste. De lelie is van oorsprong een Aziatische plant die het heel goed doet op de Nederlandse akkers. Lelies hebben kleuren van wit en bleekgeel tot donkerroze. Sommige ruiken bovendien heerlijk. De lelie is het symbool van de onschuld. Voor Amerikanen is de leliebloem het teken van hoop. De lelie is na de tulp het meest geteelde bloem. Ons land is een van de belangrijkste teeltgebieden van leliebollen en leliebloemen ter wereld. Er worden maar liefst 440 verschillende soorten geteeld. Er zijn er 10.000. Een klein deel van de bollen is bestemd voor de verkoop aan de consument. Die zijn om in de tuin te planten. De rest van de leliebollen gaat naar snijbloementelers in binnen- en buitenland die de lelies telen om de bloem. In Nederland moet dit in de kas. Het kan dus gemakkelijk gebeuren dat een lelie in Rome of Tokyo afkomstig is van een bol uit Drenthe of de Flevopolder. Echte wereldbollen dus die Nederlandse bloembollen.


Voor de overwinning
Een andere beroemde zomerbloeier van de Nederlandse akkers is de gladiool. Die wordt om zijn vorm ook wel zwaardlelie genoemd. De gladiool is hét symbool van de Nijmeegse Vierdaagse. Wie hem uitloopt mag een bos gladiolen mee naar huis nemen. De gladiool staat symbool voor winnen en doorzetten. Gladiatoren in het oude Rome bijvoorbeeld vochten in de arena altijd "voor de dood of de gladiolen". Gladiolen hebben mooie felle heldere kleuren maar door hun lengte zijn ze soms moeilijk in een boeket te verwerken. Daarin onderscheiden ze zich van vele andere bloemen. De gladiolenbollen die in Nederland worden geteeld gaan grotendeels naar Italië. De Italiaanse telers telen er snijbloemen van. Overigens worden gladiolen ook in Nederland als snijbloem geteeld want ook in Nederland heb je heel veel winnaars.... En voor wie niet per se een winnaar wil zijn: gladiolen zijn ook te koop in een pot voor op de vensterbank of het terras. Maar in de tuin doen ze het ook erg goed.


Ellen Houston
En wat dacht je van de sierui met zijn prachtige bloeiende bloemenbol? Ook dat is een zomerbloeiend bolgewas. Hij bloeit om te huilen zo mooi. En de dahlia. Van de 35.000 die er daarvan zijn worden er 560 in Nederland geteeld. De dahlia 'Ellen Houston' is dit jaar uitgeroepen tot de zomerbol van 2007. En niet voor niets want het is een beauty voor de border en een aanwinst voor balkon en terras. 'Ellen Houston' heeft een diepdonker blad en mooie rode bloemen die tot ver in oktober bloeien. Dahlia's zijn weer helemaal in. Ze passen perfect bij de laatste tuintrends. In het lijstje zomerbloeiers komen onder andere ook de iris de knolbegonia en de aronskelk voor. Google maar eens op internet naar de woorden zomerbol sierui dahlia gladiool en je zult versteld staan hoeveel verschillende varianten er van die soorten zijn. Met al die zomerbloeiers bij elkaar kun je een prachtig kleurrijk zomerschilderij maken.

Omhoog