INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

Varkens zijn vlotte eters


Of je een baby een kleuter of een volwassene bent: het maakt nogal wat uit wat je eet hoe je het eet en hoeveel je eet. Bij varkens is dat net zo.


Neem nou een big. Die krijgt in de eerste vier weken na de geboorte moedermelk van de zeug (het moedervarken) en ook een beetje vast voer zodat zijn darmen daaraan kunnen wennen. Zou de varkenshouder dat niet doen dan kan de big van dat vaste voer aan de diarree raken en ziek worden. Na vier à vijf weken- de big weegt dan acht kilo - krijgt hij alleen nog maar voer dat bestaat uit onder andere graan maïs soja zuivel en vitaminen en mineralen. En om te drinken natuurlijk ook water.


Vleesvarkens

Een big van vier weken begint met een menu van 200 gram vast voer per dag. Dat is ongeveer net zoveel als zes boterhammen. Dat wordt meer naarmate hij ouder wordt. Als de big zo'n 25 kilo weegt (hij is dan tien weken oud) is dat opgelopen naar één kilo voer per dag. Als ze 25 kilo wegen worden de meeste biggen 'vleesvarken' genoemd. Als een vleesvarken 115 tot 120 kilo weegt gaat het naar de slachterij. Een vleesvarken eet zo'n twee tot drie kilo voer per dag. Hij groeit in gewicht zo'n 750 tot 800 gram per dag. Zijn maaltijd bestaat uit granen soja maïs en bijproducten uit de voedingsmiddelenindustrie zoals aardappelstoomschillen (uit de patatfabriek) bierbostel (gegiste gerst van de bierbrouwerij) en wei (een restproduct uit de kaasfabriek).


Gezond voer

De samenstelling van het voer is afgestemd op de leeftijd van het varken. "Bij een jonge big zitten er bijvoorbeeld meer zuiveleiwitten in. Bijna een kwart van het biggenvoer bestaat uit zuiveleiwitten en er zitten ook veel vetten in. Die heeft de big nodig voor zijn energie. In zeugenvoer zit zo'n tien procent zuiveleiwit maar daar zitten weer meer andere waardevolle voedingsstoffen in. En als een zeug drachtig (zwanger) is krijgt ze voer dat extra voedzaam is." Dit zegt Peter Claessen. Peter werkt bij het Praktijkcentrum voor de Varkenshouderij in Sterksel. Hier wordt onderzoek gedaan naar de voeding van varkens.

"Een big heeft de voedingsstoffen vooral nodig om te groeien. Een biggenlichaam zet het voer heel efficiënt om. Een big heeft maar 1,7 kilo voer nodig voor één kilo groei. Een vleesvarken heeft om één kilo zwaarder te worden 2,5 kilo nodig. Als een varken ouder wordt gebruikt het voedingsstoffen niet zozeer om te groeien maar voor het onderhoud van het lichaam. Om warm te blijven bijvoorbeeld en om zijn gewicht op peil te houden. Dat is nodig om sterk en gezond te blijven. Ook bewegen kost veel energie" vertelt Peter.


Welzijn

Sommige varkenshouders geven hun dieren stro. Dit 'ruwvoer' is goed voor de spijsvertering. In stro zitten niet veel voedingsstoffen maar varkens vinden het leuk om met het stro te spelen en ze krijgen er een vol gevoel van in hun maag. "Stro is erg goed voor het welzijn van de dieren. Het geeft ze een voldaan gevoel" aldus Peter.

Een varken kan heel wat voer op in zijn leven. Een vleesvarken van 120 kilo bijvoorbeeld heeft in zijn leven zo'n 270 tot 300 kilo voer opgegeten. Het varken is dan een half jaar oud. Een zeug eet per jaar zo'n 1.000 kilo. En hoeveel kilo eet jij in een jaar?

Omhoog