INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

Adjunct-directeur bij een bloembollenbedrijf: Handelsgeest zit in mijn natuur


Dennis van der Linden 34 jaar. Is drie jaar adjunct-directeur bij Van Zyverden in Sassenheim. Dit is het inkoop- en doorvoerhuis van het gelijknamige moederbedrijf in Amerika. Van Zyverden exporteert bloembollen en vaste planten. De enthousiaste en gedreven Dennis is vol van het bloembollenvak en gek op zijn werk. Hij geeft leiding aan de medewerkers volgt ontwikkelingen in de bollenwereld en zoekt naar nieuwe dingen. Ook bezoekt hij kwekers en verkooporganisaties koopt de bloembollen in stelt de prijzen vast leidt het transport en gaat zo'n vijf keer per jaar naar Mississippi voor overleg. Dennis kan absoluut niet zonder telefoon.


Altijd druk? "Afhankelijk van het seizoen exporteren we voorjaarsbloeiers zoals tulpen of zomerbloeiers zoals gladiolen. Dan maken we lange dagen. In Nederland controleren we de bollen en maken ze schoon. De Amerikanen stoppen ze in zakjes en verkopen ze aan grote winkelketens. Van maart tot en met juni is het rustig. Dan zitten veel medewerkers op de camping."


Waarom bloembollen? "Ik ben in de bollenstreek geboren. Ik ging als tiener in mijn vakanties al graag in de bollen werken."


Leren of werken? "Beide. Ik heb eerst twee jaar de Heao gedaan. Daarna de Meao. Na mijn eerste jaar Agrarische Hogeschool ben ik gaan werken. Ik werkte in kassen in Engeland en Finland. Daar leerde ik mijn talen. In die tijd werd mij gevraagd een leliebedrijf in Ecuador op te zetten."


Was dat spannend? "De jungle in? Daar pas ik voor dacht ik. Na aanmoedigingen ging ik toch. Er werkten allemaal analfabeten. Daardoor leerde ik de Spaanse taal in recordtempo. Eenmaal in Nederland ging ik verder met de handel naar Spanje en later naar andere landen."

Hoe word je een goede inkoper? "Voor een belangrijk deel op gevoel. Handelsgeest zit in mijn natuur. Acht jaar lang verkocht ik bollen. Ik reisde de hele wereld over. Dan leer je de markt door en door kennen. Ook de inkoopprijzen. Dat komt me nu goed van pas. Ik was jong en maakte een enorme omzet. Bij Van Zyverden kenden ze mijn prestaties en vroegen ze of ik de huidige directeur zou willen opvolgen."


Gelijk overtuigd? "De stap vond ik best gewaagd maar na lang nadenken heb ik het gelukkig gedaan. Ik heb het hier fantastisch naar mijn zin. Alle medewerkers zijn trots op hun bedrijf. Dit is nog leuker dan wat ik al deed."


Best wel snel hè? "Snelheid daar houd ik van. Ons vak is dynamisch afwisselend en snel. In mijn vrije tijd kart ik graag. Weer die snelheid hè."


Trots? "Ik heb relatief weinig opleiding. Door stinkend mijn best te doen heb ik het zover geschopt. Daar ben ik best trots op. Ik vond het geweldig hier als adjunct-directeur binnen te stappen. Maar als je het waarmaakt en je krijgt respect van de medewerkers geeft dat een nog veel grotere kick."

Omhoog