INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

Het Hollandse tulpenveld inspireert tot kunst

De Hollandse bloembollenvelden hebben door de jaren heen tal van schilders geïnspireerd. Vooral de Bollenstreek is een bron van inspiratie. De streek is zo'n anderhalve eeuw geleden voor het eerst 'ontdekt' als bron van inspiratie. Het waren juist buitenlandse kunstenaars die voor het eerst de schoonheid van de streek ontdekten en die zich aangetrokken voelden tot 'de romantiek van de bollenvelden'.


Amerikaanse schilderskolonie
Vooral Amerikaanse schilders voelden zich aangetrokken tot de bollenvelden. Zij kwamen ieder voorjaar opnieuw per boot vanuit Amerika om met hun schildersezel 'op de voorste rij' te kunnen zitten zodra in het gebied achter de duinen de bonte lenteparade zich weer in volle omvang aandiende. Sommigen besloten zelfs permanent in de kuststreek te gaan wonen en na de lente ook nog 'de zomer erbij te doen'. Zo ontstond in Egmond aan Zee een schilderskolonie met als grote stimulator George Hitchcock. Hitchcock geboren in 1850 was eigenlijk advocaat. Maar na zijn studie aan de Harvard Law School koos hij uiteindelijk toch voor het kunstenaarschap.


Rembrandt onder de bollenschilders
De Hollandse kunstenaars van toen verbaasden zich min of meer over die grote buitenlandse aandacht voor de bollenvelden. Pas toen bekend werd dat ook de beroemde Franse landschapschilder Claude Monet de trein naar Holland had genomen en diep onder de indruk was geraakt van de uitgestrekte velden tulpen hyacinten en narcissen volgden ook de Nederlandse kunstschilders snel. De 'Rembrandt' onder de Hollandse bollenschilders is Anton L. Koster. Hij vervaardigde in het eerste kwart van de twintigste eeuw naar schatting 120 doeken met daarop de in bloei staande tulpenvelden.


Herman van Amsterdam
Voor Herman van Amsterdam geboren en getogen in de Bollenstreek was al die kunstenaarsaandacht aanleiding voor een wereldwijde speurtocht naar al die doeken. Over zijn vondsten heeft hij een boek geschreven waarin ruim honderd afbeeldingen staan van schilderijen over de Hollandse tulpenvelden. In dit boek zijn schilderijen van veertig kunstenaars uit binnen- en buitenland opgenomen. Het heet 'Hollandse bollenvelden'.
Een van de verrassende ontdekkingen die Van Amsterdam deed waren de kunstwerken van de Engelse aquareliste Mima Nixon. Zij streek begin twintigste eeuw neer in de Bollenstreek op verzoek van een Londense uitgever die een boek over Nederlandse tuinen wilde produceren. Nixon werd gevraagd de illustraties te verzorgen en maakte in de omgeving van Haarlem een schitterende serie landschappen met tulpenvelden. Mede dankzij haar werk is goed te zien hoe pakweg een eeuw geleden het landschap van de Bollenstreek er uit heeft gezien.

'Hollandse bollenvelden/Tulip Fields of Holland' is uitgegeven door Uitgeverij Lokaal Boek in Sassenheim ISBN 90 747 0720 2. Prijs € 2950. Bestellen: www.lokaalboek.nl

Omhoog