INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

De Bollenstreek als schilderij


Slechts tien weken per jaar was het in Voorhout te bewonderen: een panorama in wording van de Bollenstreek. Het schilderij is zestig meter lang en vier meter hoog en weegt zeventig kilo. Het panorama is klaar sinds 2010. Voorlopig is het opgeborgen want er is nog geen plek gevonden waar het definitief kan hangen.


Alle schilderachtige en markante plekken van de streek staan erop. Maar wat tussen die schilderachtige dorpsgezichten en prachtige bollenschuren het meest in het oog springt zijn toch de bollenvelden. Dat waar de streek wereldberoemd om is maar er inmiddels in steeds rapper tempo uit dreigt te verdwijnen.


Het werk van één man
Het panorama is enig in zijn soort. Want terwijl aan het enige andere panorama dat van Mesdag in Den Haag meerdere schilders hebben meegewerkt is dit het werk van één man: de kunstschilder Leo van de Ende uit Voorhout. Van de Ende schildert in de stijl van de negentiende-eeuwse zogeheten Haagse School. Hij werkte in die tien weken dat het schilderij werd opgehangen van 's morgens 10.00 tot 's avonds 18.00 uur aan zijn meesterwerk. Zes dagen per week. Na die bijna drie maanden werd het dan opgeborgen.

Meedenken met de schilder
"Bollenvelden zijn strakke lijnen en kleurrijke vlakken. Van den Ende heeft ze echter op een speelse manier afgebeeld. Het aardige is ook dat het publiek met de schilder mocht meedenken over de details. Zo zijn op aanwijzing van bollentelers sommige details gewijzigd om ze technisch beter kloppend te maken. Enkele kinderen vonden dat er weinig dieren waren afgebeeld. Die heeft hij er toen alsnog bijgeschilderd aldus de initiatiefnemer Herman van Amsterdam.

Omhoog