INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

Optochten met bloemen en fruit

Van het voorjaar tot in de herfst kun je in verschillende dorpen en steden genieten van allerlei optochten met praalwagens waarvan de versiering is geleverd door boeren en tuinders.

Een van de bekendste optochten in het voorjaar is het bloemencorso dat iedere laatste zaterdag van april door de Bollenstreek trekt. De praalwagens zijn versierd met vooral hyacinten. In de Bollenstreek worden heel veel hyacinten geteeld. De telers stellen de bloemen gratis ter beschikking. Die hebben geen nut voor de telers. Ze snijden de bloemen af zodra de plant begint te bloeien. De jonge bollen aan de plant groeien dan beter. Die bollen verkoopt de teler.

De bloemen worden in geraamtes van ijzer en stro gestoken. Dat gebeurt veelal door kinderen. Vaak is het zo dat bewoners van een wijk of leden van een (sport)vereniging samen een wagen maken. Dat zorgt voor heel wat plezierige uurtjes. De praalwagens worden na de tocht meestal tentoongesteld. Als beloning is er voor de mooiste wagens een prijs.

De corso's hebben meestal een thema. Bijvoorbeeld wilde dieren sprookjes ridders of sport. Alle wagens gaan over dat ene onderwerp. Er wordt meestal ook een bloemenkoningin gekozen. Die is het feestelijke middelpunt van de optocht. De praalwagens met bloemen rijden begeleid door fanfare- en muziekkorpsen door de straten. Ze trekken vele honderdduizenden kijkers.

Corso's worden georganiseerd om de bekendheid van het dorp of de streek te vergroten. Dat is ook het geval met het corso dat op de tweede zaterdag van september in Tiel wordt gehouden. Het corso van Tiel is bijzonder. De bonte stoet praalwagens is versierd met groenten groentezaden en fruit. Op een van de wagens zit de oogstfee.

Het corso in Tiel is het enige fruitcorso van Nederland. De streek rondom Tiel de Betuwe is van oudsher een belangrijk fruitteeltgebied. Elk dorp in de Betuwe bouwt zijn eigen praalwagen voor de optocht in Tiel. Zo'n wagen is de trots van het dorp. Het fruit en de groenten worden gekocht bij groente- en fruitveilingen. Na afloop van het corso is alles wat eetbaar is voor de bouwers van de praalwagens. Dat is smullen dus.

Omhoog