INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

Tulpen koppen


Dat is raar. Gisteren stonden op dit veld nog allemaal bloeiende tulpen. Nu zijn alleen de stompe stengels nog over. De bloembollenteler heeft de planten 'gekopt' hij heeft de kopjes van de planten afgesneden. Hierdoor gaat het voedsel dat de plant maakt niet naar de bloem maar naar de nieuwe bollen die in de grond groeien. Die worden daardoor een stuk groter en dikker.Er is nog een reden om de bloemen van de tulpen eind april weg te halen. Als de bloem is uitgebloeid vallen de bloembladeren af. Sommige vallen tussen de stengel en de groene bladeren. Het wordt daar vol en wanneer het geregend heeft ook nog eens vochtig. Echt een plekje voor schimmels. Die schimmels kunnen de plant ziek maken en de nieuwe bollen slecht laten groeien. Vroeger zag je de teler gebukt tussen de bloembollen doorlopen. Één voor één sneed hij de bloemen af. Nu gebeurt het koppen met een speciale machine. Omdat deze hier en daar een bloem laat staan moet de teler nog wel met de hand nakoppen.


Vaak maken kinderen van de gekopte bloemen slingers of kransen. Die verkopen ze langs de weg aan automobilisten. Behalve tulpen, worden ook hyacinten gekopt. In Noord-Holland worden hiervan bloemenmozaïeken gemaakt. Zo'n kleurige bloementekening is mooi om te bekijken en ruikt nog lekker ook.


Ieder jaar vertrekt vanuit Haarlem het bloemencorso. Daarin rijden met bloemen versierde wagens mee. Het bloemencorso wordt ook het hyacintencorso genoemd. Dat komt natuurlijk door al die duizenden hyacinten die zijn gebruikt.

Omhoog