INFORMATIE

LEERKRACHTEN

PLAATJES

ZOEK

CONTACT

BESTELLEN

Nieuw in Het Kleine Loo

Bloembollen pellen in de zomer


De oogst van de bollen is een heel werk. Eerst wordt er gerooid: met machines of met de hand worden de bollen uit de grond gehaald. De bladeren en de stengels van de bollen zijn geel en dor geworden. Van de oude geplante bol is ook niet veel meer over. Er is een grote dikke nieuwe bol gegroeid met nog een paar kleinere bolletjes ernaast. Deze kleine bolletjes heten klisters. De resten van de oude bollen worden samen met de nieuwe bollen en de klisters in kisten naar de schuur gebracht.Daar kan het sorteren en pellen beginnen. De bollen worden in grote kisten gegooid. Aan de voorkant van die kisten zit een opening. Daar pakken de pellers de bollen uit en leggen ze voor zich op een tafelblad.


Bloembollenpellen gaat zo: je haalt de klisters met een draaiende beweging van de grote nieuwe bol af. Niet trekken hoor, dan beschadig je de grote bol en kan hij later ziek worden. De vellen en het stukje stengel dat over is van de oude bol gooi je weg in de mand. De grote bol en de klisters komen in een bakje. Natuurlijk verdien je wat geld met dit werk.


De teler verkoopt de grote bloembollen. Veel bollen gaan naar het buitenland om in tuinen en parken te worden geplant. Er worden ook veel bloembollen in ons land gebruikt om in warme kassen snijbloemen te telen. Dit heet broeierij van bloembollen. Het woord broeien heeft met warmte te maken, denk maar aan broeiend weer. Door het broeien van de bloembollen kun je midden in de winter een bosje tulpen of narcissen kopen.


Een klein aantal van de grote bloembollen en alle klisters houdt de teler zelf. Hij plant ze in november in het veld om weer nieuwe grote bollen te krijgen.


Omhoog