Blijven doen
Om je lichaam voldoende stoffen uit melk te kunnen laten opnemen, moet je zo'n twee à drie glazen melk per dag drinken. Voedingsdeskundigen bevelen dat zo aan. Het is een richtlijn.
Dat melk voedzaam is, hadden onze verre voorouders al door. Van muurschilderingen in Egypte bijvoorbeeld is bekend dat daar al 6000 jaar voor Christus koeien werden gemolken. Dat gebeurde met de hand. Overigens, ook nog verder terug in de tijd dronken mensen al melk van koeien, schapen en geiten.
Jongen of meisje?
In melk zitten niet alle bouwstoffen, vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft, maar wel heel veel. Die zitten vaak weer in andere voedingsmiddelen, zoals graan, vlees, fruit of groente. Als je gevarieerd eet (van alle basisvoedingsmiddelen elke dag wat), ben je dus gezond bezig.
Hoeveel van al die stoffen je lichaam precies nodig heeft per dag, hangt onder meer af van je leeftijd, je gezondheid, of je veel sport, of je zware lichamelijke arbeid doet en of je een man of een vrouw bent.
Kalk
In melk zit onder meer calcium (kalk) en fosfor. Dat zijn bouwstoffen voor botten en tanden. Melk is de belangrijkste leverancier van kalk. Een halve liter melk, karnemelk of yoghurt levert tachtig procent van de hoeveelheid kalk op die een volwassene per dag nodig heeft.
Maar hoeveel kalk je lichaam opneemt, hangt ook af van wat je verder aan zuivelproducten eet. Je 'eet' ook melk. In de vorm van boter, pudding, vla, kaas, yoghurt en slagroom. Sommige van deze producten bevatten ook calcium. Een beker melk bevat ongeveer net zo veel calcium als een grote plak kaas of een bakje yoghurt. In deze zuivelproducten zitten ook de vitamines en eiwitten uit melk.
Vitaminedrankje
Melk is een vitaminedrankje. Er zitten talrijke soorten vitamine in. Ze worden aangeduid met een letter en een cijfer. Elke vitamine heeft zijn eigen nut. Vitamine A bijvoorbeeld zorgt er onder meer voor dat je goed kunt zien. Vitamine B2 is belangrijk voor je huid en bloed. Vitamine D is nodig om calcium te kunnen opnemen.
Zonlicht
Vitamine D komt in voedsel maar in kleine hoeveelheden voor en dan vooral in melk en zuivelproducten (boter, kaas) en in vis en eierdooiers. Je lichaam maakt onder invloed van zonlicht zelf ook vitamine D, maar de zon schijnt natuurlijk niet altijd. En in de winter minder krachtig en minder lang dan in de zomer. En als je de hele dag binnen zit, heb je er ook niet erg veel aan...